Sit Natura 2000 Campia Crisurilor

BackOffice Tools
Sâmbătă, 17 Septembrie 2011 15:19

Comunitatea locala

Chisineu Cris: Prin mijlocul localitatii trece Crisul Alb, care uneste cele doua parti ale orasului: Padureni (partea de sud) si Chisineu Cris (partea de nord). 
La sud-vest de cartierul Padureni, poate fi vazut  fostul camp de lupta unde 1500 de rasculati romani, maghiari si sarbi au rezistat vitejeste, la 9 mai 1735, impotriva trupelor trimise de la Arad pentru inabusirea rascoalei organizate de Pero Seghedinat din Pecica. Rascoala a avut un caracter antihabsburgic si antifeudal. In randul rasculatilor au fost numerosi locuitori din: Socodor, Simand, Chisineu Cris, Padureni si Zerind. In anul 1935, sapandu-se fundamentul casei din strada Infratirii nr.22 s-a gasit un intins cimitir care a apartinut probabil rasculatilor ucisi in lupta de la Padureni.Chisineu Cris - spitalul vechi - Virtual Arad County (c)1999

 

In anul 1739 este construita o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" care in mijlocul veacului al XVIII-lea avea exteriorul "lipit si varuit". Fiind deteriorata destul de repede, din motive necunoscute, in anul 1774, credinciosii inainteaza o cerere pentru a primi aprobare sa-si construiasca o noua biserica. La 6 octombrie 1775 este inregistrata aprobarea din partea autoritatilor pentru construirea bisericii. In toamna aceluiasi an se incepe constructia la actuala biserica de zid cu hramul "Inaltarea Domnului". In secolele trecute, jurul bisericii a avut o pregnanta functie funerara.

Cele mai importante obiective se gasesc pe strada principala. Monumentul eroilor graniceri ridicat in fata cladirii cu nr. 69, evoca faptele de arme ale celor care au aparat cu eroism in prima jumatate a lunii septembrie 1944 pichetele din zona Zerind, Varsand, Graniceri etc.

La intersectia drumurilor care duc spre Zerind si Sepreus ne oprim in fata placii comemorative dedicate Adunarii din timpul revolutiei din 1848 - 1849. In martie 1849, conducatorii romanilor din partile Aradului si Bihorului, sub conducerea deputatului Ioan Dragos, au formulat aici un vast program de revendicari nationale.

Chisineu Cris - B&B Metalworks - Virtual Arad County (c)1999La nr. 91 se gaseste casa memorandistului Mihai Velici, condamnat in procesul de la Cluj din 1894 la o lunga detentie. El a facut parte din grupul celor care au elaborat Memorandumul.

In ultima perioada Chisineu Cris-ul a luat infatisarea unui oras modern in care au fost construite blocuri de locuinte,

Casa de Cultura, un nou Spital orasenesc, o Primarie moderna si o investitie italiana intr-o intreprindere de confectii metalice si multe altele.

 

 

Comuna Socodor, asezare tipica de campie, bine gospodarita, cu strazi largi si bine intretinute, cu trotuare asfaltate si case noi parta amintirea unor evenimente istorice.

In anul 1730 aici a fost construita o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli", a carui iconostas a fost executat de zugravul Nistor in anul 1736. In 1763 a fost inlocuita cu actuala biserica din piatra si caramida cu hramul "Bunavestire".

Astfel, in primavara anului 1910, in piata aproape triunghiulara a avut loc o mare adunare populara unde in prezenta unui numar de aproape 7000 participanti a vorbit scriitorul si omul politic Octavian Goga, formuland in fata multimii un amplu program de lupta democratica.

Socodor - Monumentul eroilor satului - Virtual Arad County (c)2000Tot in aceasta piata se gaseste biserica ortodoxa, construita pe la 1763 pe locul unei biserici de lemn. Iconostasul, una din capodoperele artei feudale (sec. XVIII),provenind in parte dintr-o biserica mai veche, fiind strarnutata aici in 1786.

Alaturi se pastreaza picturi pe lemn apartinand aceleiasi biserici initiale.

In 1918 taranii au alungat de la primaria veche pe reprezentantii reactionari si au ales Consiliul national roman comunal.

Prezentul si-a pus amprenta pe viata comunei prin constructii noi, ceea ce demonstreaza vointa locuitorilor de a se ridica la o treapta superioara de civilizatie.

 

 

 

 

Comuna Pilu: este situata in partea de nord-vest a judetului, la o distanta de 59 km de municipiul Arad si la 21 km de Chisineu Cris (orasul cel mai apropiat).

In jurul anului 1735 aici a fost construita o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli" care a fost inlocuita in anul 1785 cu actuala biserica de caramida care poarta acelasi hram.

Teritoriul comunei ocupa o suprafata de 76,4 km patrati, avand un relief de campie si este strabatut de raul Crisul Alb.

In componenta comunei intra satele: Pilu, satul de resedinta si satul Varsand.

Localitatea Pilu este amintita in documentar ca existenta in anul 1283, iar Varsand din anul 1214.

Fata de resedinta comunei, satul Varsand se afla la o distanta de 5 km.

Pilu - Ulita satului - Virtual Arad County (c)2001Comuna este legata de resedinta judetului prin drumul national Arad - Varsand, iar cea mai apropiata statie de cale ferata este gara Graniceri situata la distanta de 10 km.

In cadrul comunei exista 2 statii de autobuze, transportul cu mijloace auto asigurand legatura comunei cu municipiul Arad si orasul Chisineu Cris.

Populatia comunei in jur de 2500 locuitori este ocupata in agricultura, legumicultura si cresterea animalelor.

 

 

 

Comuna Sintea Mare: atestata documentar din anul 1337 este situata in partea de nord-vest a judetului, la distanta de 49 km de municipiul Arad orasul resedinta a judetului si la 7 km de Chisineu Cris orasul cel mai apropiat.


Teritoriul comunei ocupa o suprafata de 103,7 km patrati, are un relief de campie si este strabatut de raul Crisul Alb si Teuz.

In componenta comunei intra satele: Sintea Mare satul resedinta, Adea si Tipar.

La mijlocul veacului al XVIII-lea, aici exista o veche biserica  de lemn cu hramul "Nasterea Maicii Domnului". Datorita vechimii sistarii de degradare, la 13 martie 1769, autoritatile aprobau construirea unui nou locas de cult, despre care nu cunoastem alte detalii. Biserica actuala a fost construita in anul 1872 si are hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Sintea Mare - Bloc de locuinte - Virtual Arad County (c)2001Fata de resedinta comunei, satele sunt situate la distante cuprinse intre 5 km Adea si 7 km Tipar.


Drumul national Arad - Oradea si drumul de interes local Sintea Mare - Chisineu Cris asigura legatura comunei cu resedinta judetului, iar pe calea ferata, la o distanta de 7 km se afla statia Chisineu Cris.

In cadrul comunei exista un numar de 3 statii de autobuze care asigura transportul cu mijloace auto, asigurand legatura cu municipiul Arad si orasul Chisineu Cris.

Populatia comunei de aproximativ 5000 locuitori, majoritatea lucreaza in agricultura, legumicultura, cresterea animalelor si servicii in localitate si orasele din apropiere.


 

Misca. Parasind soseaua Arad-Oradea, ne indreptam pe ruta Misca-Vanatori-Satu Nou.

In centrul comunei Misca ne intampina imaginea unui sat prosper.

La marginea satului se pot vedea constructiile zootehnice si pasunea bine intretinuta.

De-a lungul soselei ce duce spre Vanatori se insira cateva movile asemanatoare celei de la Vladimirescu.

De altfel intreaga campie din partea de nord-vest a judetului este presarata cu asemenea movile. Traditia populara, fara a avea un temei sigur, le atribuie tatarilor sau cumanilor.

Intrand in sat putem observa cladirea moderna a scolii generale.

Peste tot aspectele innoirii ies in evidenta.

Biserica reformata se proiecteaza pe fundalul constructiilor ca un important monument de arhitectura. Partile cele mai vechi ale edificiului dateaza din secolul al XIII-lea.

Misca - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2002Fresca din interior executata inainte de Reforma (sec. XVI) este remarcabila prin naturaletea personajelor.

In anul 1962, cu ocazia unei reparatii generale a bisericii au fost descoperite sub tencuiala noi urme de fresca si o fereastra de tip romanic.

La casa cu numarul 60 a avut loc adunarea electorala din 1910 tinuta aici de Octavian Goga. La acesta adunare a participat si delegatia alegatorilor maghiari.

Pe vatra veche a satului a existat o biserica veche de lemn, despre care episcopul Sinesie Jivanovici nota la mijlocul secolului al XVIII-lea ca este veche si are hramul "Bunavestire". In anul 1855 a fost construita actuala biserica de zid cu hramul celei vechi.

 

 

Zerind - Casa de cultura - Virtual Arad County (c)1999Comuna Zerind: este ultima localitate a judetului pe soseaua Arad-Oradea.

In comuna identificam cateva case de iobagi si jeleri (nr. 9,55,81), caracteristice arhitecturiitaranesti maghiare inainte de 1848.

Cladirea Consiliului comunal, cladire care potrivit traditiei a fost ultima statie de postalion pe teritorilul aradean, in drumul spre Oradea. Vechea cladire este astazi restaurata.

Caminul cultural si scoala impunatoare, complexele comerciale si sutele de case noi circumscriu cadrul general al vremurilor actuale.

Comuna dispune de importante ateliere de prestari servicii, cinematograf, biblioteca si un puternic cor care asigura populatiei din localiate o frumoasa viata spirituala.

 

 

Sepreus: De la Chisineu-Cris pornind spre dreapta, pe drumul judetean nr. 793, trecem prin comuna Sintea Mare si ajungem intr-o alta comuna: Sepreus.

Pe drumul de la Sintea Mare, trecand raul Teuz, strabatem o padure pitoreasca, intinsa pana la Cermei si Somosches, ramasita a unor paduri imense care acum doua secole acopereau mare parte a luncii de aici.

La mijlocul secolului al XVIII- lea este mentionata aici o veche biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli". Dupa sistematizarea satului pe vatra actuala, vechea biserica de lemn in 1780 este inlocuita cu alta tot din lemn. In 1859 a fost construita actuala biserica din piatra si caramida, care are hramul "Bunavestire"

Sepreusul, straveche asezare romaneasca, are o istorie zbuciumata. Vandut in 1820 de erariul habsburgic familiei nobiliare Czaran.

Sepreus - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001Aceasta a ridicat in prima jumatate a secolului al XIX-lea patru castele in stil neoclasic, in centrul actual al comunei, din care trei exista pana astazi (cladirea Consiliului popular modificata in a doua jumatate a sec. XIX si gradinita).

In locul celui de al patrulea, azi se afla Caminului cultural.

Pe strada principala se gaseste si vechea primarie. Aici, cu ocazia alegerilor din 7 mai 1903, majoritatea nevoiasa a comunei a dorit sa aleaga un primar socialist. Prin falsuri grosolane, comisia prezidata de fratele prefectului Rozvany, calaul de la Lupeni (1928), a scos invingator pe candidatul mosierimii. Taranii si mestesugarii au protestat impotriva acestei ilegalitati. Jandarmii au tras salve asupra multimii adunate in curte, omorand sase tarani si ranind pe multi altii.

Sepreus - Constructii noi - Virtual Arad County (c)2001Desi autoritatile au concentrat jandarmi si unitati militare, intentind un proces impotriva a 45 de sepreuseni, alegatorii au reusit sa impuna anularea alegerilor false si timp de aproape 5 ani au mentinut in fruntea comunei primarul socialist, dorit de ei.

In cimitirul comunei sub o cruce de marmora isi doarme somnul de veci Erzilia Sturza (1853-1937).

Aceasta romanca inimoasa a lansat in iunie 1877 o chemare pentru a colecta bani si materiale in favoarea armatei romane angajate in razboiul de independenta. Cu aceasta ocazie ea si-a asumat obligatia de a aduna si confectiona materiale pe care le expedia pe front.

 

 

Graniceri - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001Comuna Graniceri, atestata documentar din anul 1438, este situata in partea de nord-vest a judetului, la o distanta de 60 km de municipiul Arad, resedinta judetului si la 18 km de orasul Chisineu Cris (orasul cel mai apropiat).


Teritoriul comunei ocupa o suprafata de 78,4 km patrati si are un relief de campie.

La mijlocul secolului al XVIII-lea aici a existat o biserica de lemn cu hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe". La sfarsitul veacului al XVIII-lea sau inceputul celui urmator, a fost inlocuita cu alta de piatra, pe fundatia careia, in anul 1911 a fost inaltata actuala biserica care poarta hramul celei vechi.
In componenta comunei intra satele: Graniceri, satul de resedinta si Siclau.

Graniceri - Fantana arteziana - Virtual Arad County (c)2001
Fata de resedinta comunei, satul Siclau este asezat la o distanta de 5 km.


Drumul de interes local Chisineu Cris - Graniceri si drumul national Arad - Oradea asigura legatura comunei cu resedinta judetului, iar statia de cale ferata Graniceri se afla chiar in comuna.

Populatia comunei de aproximativ 4000 locuitori avand ca principala ocupatie agricultura si prestari de servicii in comuna si localitatile invecinate.

Comuna dispune de un fond forestier de 3 ha.

 

Comuna Macea: este situata la doar cativa kilometri de orasul Curtici, fiind renumita pentru cultura rosiilor, foarte gustoase si aspectuoase.

 

Macea - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2002Pe plan istoric se poate mentiona ca locuitorii comunei au suportat o grea asuprire sociala si nationala in epoca feudalismului. Aceasta i-a determinat pe unii dintre ei, in 1784 sa plece in Moldova.

Dintre obiectivele turistice mai importante retin atentia biserica ortodoxa si castelul cu parcul din jur.

Biserica ortodoxa din lemn cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" a fost construita initial in jurul anului 1700, avand la baza un plan in forma unei cruci bizantine. In zidurile groase s-au descoperit in 1968 caramizi cu monograma familiei nobiliare Cernovici, ctitorii bisericii. Ferestrele sunt mici, iar turnul construit probabil ulterior, in secolul al XVIII-lea, este legat de corpul principal al constructiei cu drugi grosi de fier forjat. Exteriorul este actualmente in stil baroc. Biserica dispune si de icoane vechi din sec. XVIII.

Castelul Macea a fost construit in doua etape principale, acum avand in intregime forma literei "L". Prima parte, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptata in piatra, provine dinainte de 1862, fiind precedata de o cladire datand din secolul Macea - Castel - Virtual Arad County (c)2002al XVIII-lea. Aripa dreapta, dincolo de turn, s-a ridicat intre 1862 si 1886 cand i s-au adaugat si cladirile anexe cu care ocazie complexul a primit amprenta secessionului. Incepand cu 1956-1957, castelul, de proportii impunatoare, a fost restaurat.

Un frumos parc inconjoara castelul pe o suprafata de 17 ha. Creat cu aproximativ 100 de ani in urma, el reprezinta un adevarat parc dendrologic, prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existenti aici. Dintre acestia amintim doua exemplare din Ginka biloba, numit si "arborele pagodelor", originar din China de Est, opt exemplare diferite din Taxus baccata (Tisa), patru exemplare din Juglans nigra (nucul negru) originar din America de Nord, cinsprezece exemplare din Corila colurna (alunul turcesc), originar din Asia de Vest, etc. Parcul prezinta importanta si prin gigantismul unor specii de quercinee, platan, tei, s.a., fiind totodata si un excelent loc de recreere. Intr-un colt al parcului se gaseste si monumentul si mormantul comun al generalilor I. Damjanics si E. Lahner din armata revolutionara maghiara, executati la Arad la 6 octombrie 1849 din ordinul habsburgilor.

Macea - Statuia voievozilor - Virtual Arad County (c)2002Luat in ingrijirea si folosinta Universitatii de Vest "Vasile Goldis", sub indrumarea directa a rectorului Aurel Ardelean, in parcul mai sus amintit a fost amenajata o frumoasa alee impodobita cu statuile unor importanti scriitori romani. In colaborare cu Israelul, aici se va amenaja un centru international de odihna si recreere.

Macea dispune si de un frumos strand cu apa termala, vizitat in timpul verii de locuitori din localitatile invecinate.

 

 

Comuna Avram Iancu, una din aşezările tipice ale judeţului Bihor şi ale ţării noastre, este aşezată în extremitatea de sud-vest a judeţului Bihor. În vest ea este delimitată de graniţa de stat cu Ungaria, la est-nord-est de comuna Ciumeghiu, iar la sud şi sud-est se învecinează cu judeţul Arad, prin intermediul comunelor Zerind (sud-vest) şi Mişca (sud-est).

Comuna Avram Iancu este constituită din trei sate¬¬ Avram Iancu în partea centrală, care reprezintă reşedinţa de comună, satul Tămaşda în partea de sud-est şi Ant spre sud-vest la graniţă cu Ungaria.
Administrativ-economic, comuna Avram Iancu este situată la aproximativ 58 km de reşedinţa judeţului, municipiul Oradea, în câmpia joasă de divagare a Crişurilor, pe şoseaua naţională DN 79 Oradea- Arad.
De asemenea este situată la aproximativ 620 de km. distanţă de Bucureşti capitala ţării, fiind la o distanţă egală de alte două oraşe din Câmpia crişurilor, Salonta şi Chişineu Criş, de aproximativ 18 km.
Faptul că este situată într-o zonă deschisă cu relief monoton de câmpie, dă un caracter aparte, adăugându-se elementele ape, soluri şi cele biogeografice.

Caracteristicile geografice
În fundamentul câmpiei din zona comunei Avram Iancu se gaseste soclul cristalin scufundat al masivului Tisia, care apare la zi doar la extremitatea estica a Depresiunii Panoice, reprezentat prin muntii Codrului si Magura Simleu. Petrografic fundamentul cristalin este alcatuit din micasisturi, cuartite si calcare cristaline.
În întreaga Câmpie a Crisurilor exista un sistem de falii foarte vechi de vârsta paleozoica, care au generat pe alocuri aparitia unor izvoare termale spre est. Întreaga regiune, deci si a zonei Avram Iancu a suferit etape de evolutie materializate printr-o succesiune stratigrafica diferita preneogena, neogena si cuaternara, etapa când se formeaza câmpia actuala, când apare si se dezvolta relieful actual.

Last modified on Duminică, 21 Octombrie 2012 23:00

Evenimente Culturale

Sondaj

Nominalizati o specie emblematica din Campia Crisurilor?

Statistici


Vzitatori astazi:10
Vzitatori ieri:15
Vzitatori total:107573
Maxim de vizitatoris:2012-04-26